عوامل تاثیرگذار بر قیمت فولاد و بازار آهن
عوامل تاثیرگذار بر قیمت فولاد و بازار آهن
فولاد یک ماده بسیار مهم است که کاربرد وسیعی در صنعت و ساختمان سازی دارد. فولاد از سنگ آهن و ضایعات آهنی طی فرایند مخصوصی به دست می آید و از آن برای تولید مقاطع فولادی نظیر انواع ورق، تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی و ... استفاده می شود. به همین دلیل قیمت جهانی آن بسیار مهم برای تولیدکنندگان این مقاطع دارد. قیمت جهانی فولاد تا کنون نوسانات قابل توجهی را داشته است. قیمت روز آهن آلات در بازار و قیمت جهانی فولاد بر رکود و رونق بازار و قیمت بسیاری از محصولات تاثیر گذاشته است.
قیمت روز آهن آلات صنعتی و ساختمانی در کشور تحت عواملی هم چون نرخ جهانی ارز، میزان عرضه و تقاضا و نرخ جهانی آهن قرار دارد و به صورت لحظه ای تغییر می کند. لازم است بدانیم در یک پروژه مهندسی، میزان آهن به کار رفته در آن، بخش بزرگی از هزینه ها را تشکیل می دهد و به همین دلیل اطلاع از قیمت روز آهن آلات برای مهندسان و صاحبان کسب و کار بسیار مهم می باشد. بسیاری از خریداران آهن برای اطلاع دقیق از قیمت بروز آهن در بازار و کارخانه از مراجع معتبر اینترنتی کمک می گیرند.
اما باید بدانیم چه عواملی بر قیمت جهانی فولاد تاثیر می گذارد. به عبارتی دقیق تر قیمت فولاد نوسان زیادی داردو بسته به نوع فولاد و منطقه متفاومت می باشد. برخی از عوامل تاثیر گذارمهم بر نرخ این ماده مهم عبارت است از:
- قیمت شمش فولاد بورس فلز لندن (LME)
- قیمت میلگرد فولادی بورس آتی شانگهای (SHFE)
- شاخص قیمت فولاد Platt
عوامل تاثیرگذار بر قیمت جهانی فولاد
تقاضا و عرضه:
اصلی ترین عامل در تعیین قیمت فولاد میزان عرضه و تقاضا می باشد. زمانی که میزان عرضه زیاد و تقاضا کم باشد، قیمت فولاد کاهش پیدا می کند و بالعکس.
عوامل تاثیر گذار بر عرضه و تقاضا
رشد اقتصادی:
عامل اصلی تقاضا فولاد، رشد اقتصادی می باشد. زمانی که اقتصاد در حال رشد باشد، پروژه های ساخت و ساز و زیرساختی، افزایش می یابد و میزان تقاضا بالا می رود اما در حالت عکس میزان تقاضا کاهش می یباد.
تقاضای صنعت:
صنعت یکی از بزرگترین مصرف کننده های مقاطع فولادی است. و تغییر تقاضا از سمت این صنعت، تاثیر زیادی بر قیمت فولاد دارد.
عرضه جهانی:
در صورتی که یک تولید کننده بزرگ فولاد به هر دلیلی تولید آن کم شود، باعث می شود تا عرضه جهانی کم شود و قیمت افزایش یابد.
سیاست های دولت:
سیاست های تعریف شده از سمت دولت ها بر می تواند بر قیمت فولاد در بازار داخلی تاثیر بگذارد.
قیمت مواد اولیه:
هزینه مواد اولیه برای تولید مقاطع فولادی مانند ضایعات فولادی، سنگ آهن، زغال سنگ و ... بر قیمت مقاطع فولادی تاثیر گذار است.
قیمت انرژی:
انرژی سوخت فرآیند فولاد سازی است و قیمت آن بسیار مهم می باشد. افزایش قیمت انرژی بر افزایش قیمت فولاد تاثیرگذار است. لازم به ذکر است افزایش قیمت انرژی علاوه بر اینکه در هزینه های تولید دخیل است، در هزینه های حمل و نقل نیز تاثیر گذار می باشد.
شرایط اقتصادی جهانی:
علاوه بر رشد اقتصادی داخلی، رشد اقتصاد جهانی نیز بر این بازار تاثیر گذار است. زمانی که اقتصاد جهانی روبه رشد باشد، تقاضا نیز افزایش می یابد.
نوآوری های تکنولوژی:
هر چه قدر تکنولوژی پیشرفته تر باشد، هزینه ها کم تر می شود و به عبارتی در هزینه ها صرفه جویی می شود. اما در صورتی که هزینه ی اجرای فناوری به مصرف کننده منتقل شود، منجر به افزایش قیمت می شود.