آهن و فولاد
محمود اصفهانی در خصوص وضعیت بازار آهن و فولاد در کشور تصریح کرد: بازار آهن طی یک ماه گذشته روند منفی پشت سر گذاشته است. در این راستا، براساس مولفههای موثر و بنیادین که در واقع نرخ صادراتی و مورد تایید بازار است، میتوان گران بودن یا ارزان بودن نرخ محصولات فولادی را مشخص کرد. یعنی در صورتی که قیمت کالا از نرخ صادراتی در بازار کمتر باشد، بازار آهن حباب منفی دارد و قیمتها نیز ارزان هستند.
وی در ادامه افزود: از طرفی، در صورتی که قیمت محصولات فولادی در بازار بیشتر از نرخ صادراتی باشد، بازار حباب مثبت دارد و نرخها نیز گران محسوب میشوند. بر همین اساس، می توان گفت در یک ماه گذشته به جز روز شنبه ۱۸ آذرماه، بازار در وضعیت حباب منفی قرار داشت؛ اما روز گذشته به دلیل التهاباتی که در آهن اسفنجی به وجود آمد، در هر کیلوگرم این محصول، بیش از ۹۰۰ تومان افزایش قیمت را شاهد بودیم.
به گفته فعال بازار فولاد، روز گذشته محصول میلگرد نیز در هر کیلوگرم ۷۰۰ تا ۹۰۰ تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند.
اصفهانی با اشاره به اینکه بازار مواد اولیه خام و نیمه خام همیشه داغ است و در محصولات نهایی اکثر مواقع رکود وجود دارد، گفت: در بازار فولاد، محصولات نهایی سخت به فروش میروند و از سوی دیگر، به دلیل نبود ساخت و ساز، در این بازار رکود وجود دارد. حتی زمانی که در بازار آهن و فولاد حباب منفی وجود داشت نیز محصولات نهایی مانند میلگرد خریداری نداشتند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این راستا، میتوان گفت ترس مصرف کنندگان آهن اسفنجی از قطعی گاز و پیشگیری از توقف تولید، خریدهای هیجانی را به همراه داشت و تنها راهکار، کنترل معاملات توسط بازارساز است. همچنین با تداوم این روند، برآورد میشود رکود بازار محصولات نهایی که تقاضایی ندارد، تشدید شود.