انگیزه های عربستان از توافق با ایران
با تحلیل های گسترده ای که در خصوص ایران و عربستان صورت گرفته است، سوالاتی پیش می آید بر این مبناکه انگیزه ایران و عربستان از انجام این توافق چیست؟ آیا عربستان با خواست خود با ایران توافق کرده است یا آمریکایی ها در این توافق نقش دارند؟ چه قدر این توافق پایدار خواهد بود؟ با توافق ایران و عربستان چه کسانی بازنده و چه کسانی برنده خواهند بود؟ این توافق چه تاثیری بر جنگ یمن و رژیم صهیونیستی و پروژه های عادی سازی اعراب دارد؟ آیا این توافق بر توافق هسته ای تاثیری دارد؟ آیا این توافق منجر به تسلط بیشتر چین در منطقه و کاهش تسلط آمریکا می شود؟
اما مهم ترین موضوعی که جای بحث دارد، انگیزه های اصلی از این توافق برای احیای روابط است، در اولین مرحله از این توافق موفقیت مهمی برای چین است. با رقابتی که بین پکن و واشنگتن است با افزایش نقش چین در منطقه در آینده از تسلط آمریکا کم خواهد شد.
از طرفی دیگر چین علاقه مند به محکم کردن روابط خود با عربستان به دلیل منافع اقتصادی که دارد می باشد. از طرفی دیگر در حوزه همکاری های نظامی و اقتصادی، ریاض نیز پکن را شریکی مهم می داند. یکی دیگر از عوامل مهم این است که در شرایطی که حمایت های نظامی از سمت آمریکا برای عربستان کم یا قطع شد، چین در صدصد همکاری نظامی با سعودی ها خواهد بود.
یکی دیگراز نیت های چین این است تا بتواند افق هایی را برای همکاری با جهان های عربی و اسلامی باز کند. در خصوص عربستان برای این توافق و قرارداد باید گفت سعودی ها در نخستین گام به این نتیجه رسیده اند که در صورتی که روابط آنها با رژیم صهیونیستی عادی سازی شود، هزینه های سنگینی در سطوح مختلف برای آنها خواهد داشت. از طرفی دیگر عربستان می داند آمریکا حاضر نیست تا تسلیحات پیشرفته ای به سعودی ها بدهد و با این کار به برتری نظامی اسرائیل آسیب وارد کند.
این درحالی است که عربستان روی حمایت های نظامی آمریکا حساب زیادی باز کرده بود اما با اتفاقاتی که اخیرا افتاد برعکس این ماجرا اتفاق افتاد. طبق اتفاقاتی که افتاد عربستان متوجه شد که رژیم صهیونستی توانایی تقویت جایگاه عربستان نزد امریکا ندارد.
در وهله ی بعدی گویا عربستان متوجه اشتباه خود و جنگی بیهوده با یمن راه انداخته است شده است و در تلاش است تا از این باتلاق خارج شود. از سوی دیگر عربستان احساس می کند برای گسترش روابط سیاسی و اقتصادی بین المللی و کشورهای منطقه نیاز به یک تغییر روند دارد. او باید کم کم روابط خود را با چین، ایران و روسیه افزایش دهد و از اتحاد موقت خود با آمریکا و غرب محافظت کند.
عربستان برای ایفای نقش موثر در منطقه و برآورده شدن اهداف سیاسی و اقتصادی خود دریافته است که به دلیل ارتقای نقش و جایگاه ایران نیاز به تعامل سازنده با تهران دارد.
جالب است که بدانیم عربستان طی 7 ساله گذشته و تا قبل از توافق با ایران که میان هردو کشور فضای متشنجی بوده است هرگز اقدامی بر علیه تهران نکرده است حتی در شرایط فعلی نیزکه آمریکا ضد ایران تلاش می کند سعی داشته تا از این جریان دور بماند و مستقیما وارد درگیری با این کشور نشود.
از دیگر انگیزه های مهم این کشور در خصوص این توافق این است که این کشور مدت ها فهمیده است جنگ با یمن تصمیمی اشتباه بوده و از طرفی دیگر برای پایان این جنگ تحت فشار از سمت آمریکا می باشد، بنابراین سعودی ها به دنبال توافق با ایران برای آرام شدن فضای منطقه برای رسیدگی به بحران هایی چون جنگ یمن بودند.
ب طورکلی توافق عربستان و ایران منجر به تامین منافع دو طرفه خواهد شد اما منافع کشورهای دیگری نظیر آمریکا و رژیم صهیونیستی را به خطر خواهد انداخت. از طرفی دیگر با ماینجی گری چین، چین هم به منافع خود خواهد رسید و به آمریکا آسیب وارد می شود.
این توافق می تواند عمیقا اعضا و مقامات واشنگن را مظطرب کند. از آنجایی که چین میانجی گر این دعوا بوده است تهدیدی بزرگ برای کاهش قدرت آمریکا محسوب می شود.
این توافق بعد از چهار روز مذاکره فاش نشد. البته آمریکا اعلام کرده است با اینکه در این تصمیم دخالتی نداشته اما در این خصوص عربستان، مقامات آمریکایی را در جریان این گفت و گو قرار داده است.
چین با آمریکا بر سر موضوعات زیادی از تجارت تا جاسوسی گرفته باهم درگیر هستند. این دو قدرت برای نفوذ به بخش هایی از جهان به دور از مرزهای خود باهم در رقابت و جنگ سرد می باشند.
مذاکرات هسته ای
ایران درحالی که 2 سال در تلاش است تا با ایالت متحده برای احیای برجام به توافق برسد و تمامی تلاش های آن به بن بست رسیده است به توافق با عربستان رسید.